Blog Renny de Bruyn; visualiseren en voelualiseren

Regelmatig zullen we op de site een blog plaatsen met onderwerpen die het thema ‘gaan voor goud’ raken. De eer om te beginnen is aan Renny de Bruyn die in zijn blog schrijft over visualiseren en voelualiseren om topprestaties te bereiken.

—————————————————————————————————————————————————————

Een tijdje terug had ik een gesprek met Hans van Breukelen, de oud keeper van PSV en Oranje.
Hij vertelde mij, dat hij zich vaak op wedstrijden voorbereidde door zich voorafgaande aan de wedstrijd allerlei mogelijke situaties voorstelde en inbeeldde. Dit heet visualiseren en in die visualisaties voorkwam hij met uitstekende reddingen, dat de tegenstander kon scoren. Visualiseren wil zeggen beelden maken, filmpjes in je hoofd projecteren, waarbij jijzelf je voorstelt en voorspelt, dat wat jij wenst te doen ook gaat gebeuren. Een soort Self Fullfilling Prophecy. Je voorspelt in beelden datgene wat jij wenst dat er gaat gebeuren

Een van de kenmerken van visualiseren is, dat je beelden maakt, waarin je jezelf ziet acteren. Dus, dat je met je eigen ogen, als een tv of filmcamera ziet, wat jij zelf aan acties onderneemt. Deze visualisaties dragen eraan bij, dat je als het ware voorgeprogrammeerd wordt. De beelden in je brein veroorzaken motorische reacties in je lichaam, zodat je voorafgaande aan de wedstrijd al scherper, meer geconcentreerd en alerter bent op wat er gaat en staat te gebeuren. De neurologische circuits vanuit je brein naar je lichaam zijn dus al vooraf geactiveerd, dus zal je lichaam eerder, directer, beter reageren in de werkelijke situatie tijdens de wedstrijd. Deze visualisaties zijn een welkome aanvulling van de mentale coaching van de (top)sporter. In stressvolle situaties, denk aan strafballen, strafschoppen e.d., is gebleken, dat vooraf met succes gevisualiseerde ervaringen tot een meer doelgericht resultaat leiden.

Een methode, die nog meer kans van slagen heeft, is het z.g voelualisren, een term, die ik bedacht heb om uit te drukken, dat je niet alleen ziet, dat je een geslaagde actie pleegt, maar het ook (door)voelt. Bij het visualiseren zie je jezelf een succesvolle prestatie leveren, bij voelualiseren, zie je en voel je vanuit jezelf, dat je actie resultaat heeft.

Bij voelualiseren kijk je dus niet naar jezelf, maar je kijkt vanuit jezelf naar de ander(en) of het andere. In feite hetzelfde als bij een droom. In een droom zie je nooit jezelf, maar vanuit jezelf zie je de wereld om je heen. Visualiseren gaat via het visuele systeem, je ogen; voeluliseren gaat veel meer vanuit het gevoel, dat in heel je lichaam zit.

Enkele voorbeelden ter onderscheiding:

  • visualiseren: een keeper ziet zichzelf de strafschop stoppen.
    voelualiseren: de keeper ziet en voelt vanuit zichzelf de door de strafschopnemer geschoten bal stoppen.
  • visualiseren: een bokser ziet zichzelf met succes zijn tegenstander een rake klap verkopen.
    voelualisren: een bokser ziet en voelt vanuit zichzelf, dat hij zijn tegenstander een rake klap verkoopt.
  • visualiseren: een hoogspringer ziet zichzelf over de lat scheren.
    voelualiseren: de hoogspringer voelt en ziet, dat hij over de lat scheert.

Voelualiseren gaat dus dieper, intensiever, doordringender, want je krijgt het lichamelijke goede gevoel, dat je actie, je prestatie effectief verloopt en afloopt. De kunst van zowel het visualiseren als het voelualiseren is om je effectieve acties steeds opnieuw in je brein te herhalen. Het onderbewuste heeft herhaling nodig. Dan wordt het goede gevoel steeds meer ingeslepen en zal het sneller reageren en naar het bewuste komen, als het moment daar is, dat je je actie moet maken.

Een uitstekende tijd om te visualiseren c.q. te voelualiseren is vlak voor het sportieve middagdutje of voor het avondlijke slapen gaan. Dan neem je de positieve beelden mee in je onderbewuste. Het is overigens normaal en natuurlijk, dat je tijdens het oefenen met deze technieken je het te programmeren succesvolle filmpje *kwijt* raakt., doordat je gedachten aan iets anders gaan denken, wat niets te maken heeft met jouw bedachte filmpje.

Je concentreert je dan weer terug naar daar waar je gebleven bent, ook al overkomt je dat meerdere keren. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat, hoe beter je je concentratie op het filmpje kan vasthouden.

Meer weten over hem of zijn praktijk Osteopathie, Fysiotherapie en N.L.P. ga dan naar www.RennydeBruyn.nl

Scroll naar boven